top of page
DenStarkare_stor.jpg

DEN STARKARE

Premiärdatum 17 dec 19:00 på Strindbergs intima teater
Övr.förest. 18 dec kl 16:00
och 19:00, 19 dec kl 16:00 och 19:00, 20 dec 19:00

Vem är egentligen starkare, den som talar eller den som tiger? Är relationer alltid en maktkamp? Och måste vi ha en kärlekspartner i våra liv för att vara vinnare och kompletta människor? I August Strindbergs klassiska pjäs utforskas härskarstrategier och rivalitetens och vänskapens gränser i en normkittlande operaföreställning för två röster och en klarinett. Nyligen bortgångna tonsättaren Margareta Hallin (1931-2020) har med osviklig känsla för textens dramatik skapat ett personligt och säreget musikaliskt universum, som tillför en ny dimension till ett våra stora svenska klassiska litterära verk.

Regi: Kristina Hagström-Ståhl

Musikalisk instudering: Stefan Lindgren

Scenografi och dräkter: Tobias Hagström-Sthål

Ljusdesign:Gustave Lund 

Medverkande: 

Christin Högnabba, sopran

Matilda Wahlund, mezzosopran

Magnus Holmander, klarinett

Plats: Strindbergs Intima Teater

Medverkande

kIMG_9177.jpg

Christin Högnabba sopran

kMG_9179.jpg

Magnus Holmander klarinett

kIMG_9156.jpg

Matilda Wahlund mezzosopran

KammarOperaKompaniets grundare och konstnärliga ledare Christin Högnabba är uppvuxen i det svensktalande Österbotten i Finland och har fått sin musikutbildning vid Sibelius-Akademin och Stockholms Operastudio. Musikstudierna har kompletterats med en examen i företagsekonomi vid Södertörns högskola med inriktning konst och kultur. 

Christin har medverkat i ett flertal operauppsättningar i Finland och Sverige och har sedan 2012 drivit egna konsert- och operaprojekt där hon även skrivit libretton och manus. Tillsammans med pianisten och tonsättaren Stefan Lindgren producerade hon 2016 sin första egna operaproduktion -kammaroperan ”Hon som fick veta”. Operan spelades efter premiären i Stockholm även i Vasa och Helsingfors. Hon har även skrivit librettot till operan ”In transit” av Lindgren som uruppförs 2022 på Alexanders-teatern i Helsingfors i samarbete med det finländska operakompaniet Opera Box. 

Christin har ett starkt engagemang för kvinnliga tonsättare och har även haft ett 2-årigt projektuppdrag för föreningen KVAST – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare – där hon varit ansvarig för orkester- och repertoarfrågor inom projektet Repertoarrycket III. Christin har beviljats konstnärligt arbetsstipendium för sin musikaliska verksamhet av Svenska kulturfonden och Konstnärsnämnden.

Magnus har genom sin unika kombination musiker och magiker skaffat sig en alldeles egen nisch inom den klassiska musikbranschen. Hans karriär tog fart när den svenska världsstjärnan Martin Fröst, 2013, bjöd in Magnus till att delta som klarinettist, dansare och magiker i föreställningen Dollhouse som spelades på ett flertal konserthus runt om i Norden. 

Magnus har sedan dess uppträtt på flertal av de största konserthusen i Europa bl.a. Het Concertgebouw Amsterdam, Musikverein Wien, Elbphilharmonie Hamburg, Royal Festival Hall London, Cité de la musique Paris, Kölner Philharmonie Köln, Palau de la Música Barcelona, Festspielhaus Baden-Baden, BOZAR Bryssel, Auditorium Milano och Müpa Budapest för att nämna några. 2019 utsågs han till Rising Star 2019-2020 utav European Concert Hall Organization (ECHO) och samma år blev han omnämnd i tidskriften Opus som en av de 20 mest inflytelserika musikerna i Sverige. 

Magnus tog sin kandidat- och masterexamen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och studerade för Hermann Stefánsson och Emil Jonason. 

Matilda Wahlund har fått sin musikerutbildning på bland annat Vadstena Akademien, Conservatoire of Music i Birmingham, Kammarmusiker utbildningen i Västerås samt Operahögskolan i Stockholm.
Hon har medverkat i operauppsättningar på bland annat Kungliga Operan, Göteborgsoperan, Opera på Skäret, Läckö slottsopera samt Folkoperan. Matilda har gestaltat roller som Abedissan i Suor Angelica och Bianca i La Rondine av Puccini, Zerlina i Mozarts Don Giovanni samt Prins Orlovsky i Läderlappen av Johann Strauss. Matilda har också varit solist i flertalet barnoperaprojekt under åren på bland annat Opera på skäret, Ljusterö sommaroperafestival samt på turnéer i Stockholm och Gävleborgs län.

IMG_9109.jpg

Fr.v Stefan Lindgren, Matilda Wahlund, Magnus Holmander, Christin Högnabba, Kristina Hagström-Ståhl, Nils Ekerot (Margareta Hallins son).

Pressbilder
Foto: Per Bolkert 

Produktionen stöds av Kulturrådet, Musikverket, Svenska kulturfonden och Konstnärsnämnden.

kulturradet_logo.jpg
Musikverket_logo_liggande_sRGB.png
Svenska_kulturfonden_logo_svart_RGB.jpg
KON_logotype_stor_150dpi.jpg
bottom of page