top of page
kammaroperakompaniet.png
DenStarkare_2.jpg

Olov Olofsson - 7 december 1941

Magdalena Meitzner - Mimì

Vi är stolta att kunna presentera två nya kammaroperor som båda tar avstamp i klassiska Puccini-operor. Olov Olofssons enaktare 7 december 1941 och den helt nyskrivna operan Mimì av Magdalena Meitzner, ett beställningsverk av KammarOperaKompaniet. Olofssons opera är en fristående fortsättning på Madama Butterfly med starka influenser från jazz och swing, medan Meitzners opera spinner vidare på historien om konstnärssjälarna i La Bohème. Hur gick det egentligen för Madama Butterflys lilla pojke? Och fortsatte bohemerna att hålla ihop efter Mimìs död? Och vem är egentligen Suzette och vad hade hon med Mimì att göra? Följ med på en både sorglig och humoristisk föreställning om brustna drömmar och illusioner, där hjälpen kommer från ett oväntat håll.

DEN STARKARE

Vem är egentligen starkare, den som talar eller den som tiger? Är relationer alltid en maktkamp? Och måste vi ha en kärlekspartner i våra liv för att vara vinnare och kompletta människor? I August Strindbergs klassiska pjäs utforskas härskarstrategier och rivalitetens och vänskapens gränser i en normkittlande operaföreställning för två röster och en klarinett. Nyligen bortgångna tonsättaren Margareta Hallin (1931-2020) har med osviklig känsla för textens dramatik skapat ett personligt och säreget musikaliskt universum, som tillför en ny dimension till ett våra stora svenska klassiska litterära verk.

InGala_FB.jpeg
HSFV_banner_edited.jpg

Return of the Divas

De österbottniska operadivorna från Munsala och Kronoby är äntligen tillbaka i trakterna och bjuder på en färgsprakande och humoristisk "konsär å sjouv" där vi får höra operaarior och duetter, schlagers och evergreens sjungas på "grundsprååtje", dvs mustigt österbottniskt bygdemål. Pia-Karin Helsing och Christin Högnabba med pianisten Anton Ylikallio bjuder på en kväll med glamour, nostalgi, glada skratt å "dryyft heim" (hemlängtan) som bevisar att man kan ta "flickon ur byyin, men int byyin ur flickon". Musik av bl.a. W.A Mozart, Giacomo Puccini, Richard Wagner, Cole Porter, Helena Munktell, Ida Moberg och Helsings egna arrangemang och texter på österbottniska folkvisor.

Hon som fick veta

En gränsöverskridande kammaropera- och dansföreställning om att försonas med sin historia, ett psykologiskt drama om att gå tillbaka till sina minnen och barndomstrauman för att hitta kärleken till sig själv, att våga leva och inte bara överleva.  Baserad på kronobybördiga Marina Kronkvists självbiografiska bok om att som fyraårig flicka förlora båda sina föräldrar och växa upp med sin farmor och storebror på den österbottniska landsbygden. En samproduktion mellan  KammarOperaKompaniet och finländska HjonTeatern med musik av Stefan Lindgren till Christin Högnabbas bearbetning av bokens text till ett libretto. Koreografen, dansaren och skådespelaren Sofie Lybäck från HjonTeatern har skapat föreställningens koreografiska utformning. Regissör Märit Bergvall, filmproduktion Ursula Sepponen och ljusdesign Kevin Wyn-Jones.

bottom of page